Yrittäjägaalan maljapuhe 25.9.2021

By in
1222
Kuva: Terotemedia / Tero Takalo-Eskola

“Tottunu oleen vahvin aina kaikist,

mut nyt unelmat oli muuttunu painajaisiks.

Pelkäsin huomista en halunnu herää,

oli hetki kun en mistään mitään tajunnu enää”

Arvoisa herra tasavallan presidentti, hyvät kutsuvieraat ja kumppanit, kunnioitetut yrittäjäkollegat puolisoineen, kära vänner

Noilla Cheekin ”Niille joil on paha olla” -kappaleen sanoilla avasin Keski-Suomen Yrittäjäjuhlan muutama vuosi sitten tässä samassa rakennuksessa. Tuon joidenkin vuosien takaisiin omakohtaisiin kokemuksiin perustuneen puheen tunnelma on noussut mieleeni viimeisten reilun puolentoistavuoden aikana useaan otteeseen.

Erityisen vahvasti nuo tuntemukset ovat nousseet pintaan yrittäjiltä saamieni viestien myötä. Viestien, joissa on kerrottu, kuinka kassoja on tilkitty satojentuhansien suuruisilla lainoilla, kuinka tartuntamäärien noustessa varauskirjat ovat tyhjentyneet ja kuinka yrittäjä on jättänyt omat palkkansa nostamatta, jotta yritys selviäisi.

Järjestössämmekin yrittäjävaikuttajat ovat kertoneet, kuinka ovat halunneet luoda muille positiivista tulevaisuudenuskoa ja viestiä talouden kasvusta, mutta samaan aikaan ovat itse joutuneet käymään selviytymistaistelua.

Arvoisat juhlavieraat

Noihin edellä kerrottuihin viesteihin kiteytyy samaan aikaan sekä se tuska, jota edelleen moni yrittäjä kasvavien talouslukujen keskelläkin kokee. Samalla viesteistä välittyy kuitenkin se äärimmäinen vastuuntunto ja sinnikkyys, joka on yhteistä meille yrittäjille.

Herra tasavallan presidentti

Keskinäinen luottamus ja vastuunkanto ovat meitä suomalaisia määrittäviä ominaisuuksia. Aikoina, jolloin tulevaisuus on täynnä epävarmuutta, tarvitaan näitä ominaisuuksia erityisen paljon.

Ilmastonmuutos, pandemian jälkihoito, väestön ikääntyminen ja monet muut vielä tuntemattomat haasteet vaativat meiltä toimenpiteitä ja ratkaisuja. Näitä ratkaisuja vaaditaan, ei vain maailman valtioilta, vaan myös yrityksiltä ja meiltä yrittäjiltä. Kuten aina, jarrutus tai menneeseen takertuminen ei ole vaihtoehto.

Me yrittäjät tiedämme erityisen hyvin sen, että maailma vaatii meitä uusiutumaan. Tiedämme, että jatkossa meidän tulee entistäkin vahvemmin huomioida ilmastovaikutukset toiminnassamme. Kaikki muu olisi nimittäin itsensä huijaamista. Olemme jo ohittaneet ajan, jolloin on voinut tehdä valinnan ilmastonmuutoksen huomioimisesta tai huomiotta jättämisestä. Sen valinnan sekä rahoittajat että asiakkaat ovat jo tehneet meidän yritystenkin puolesta.

Vaikka meidän pitääkin yrittäjinä tehdä nykyistä enemmän, niin onneksi suomalaiset yritykset ovat jo pitkään toimineet kestävällä tavalla verrattuna moniin kansainvälisiin kilpailijoihin verrattuna. Tätä suomalaisten yritysten vastuullista ja kestävää toimintaa pitää tehdä tunnetuksi sekä Suomessa että kansainvälisesti ja myös mahdollistaa yritysten menestyminen. Näin Suomi voi olla kokoaan suurempi toimija ilmastohaasteiden ratkaisijana – yritysten kautta.

Hyvä juhlayleisö

Omistajuus on arvo, joka yhdistää meitä yrittäjiä. Olimmepa sitten yksinyrittäjiä tai työllistäjiä, startupeja tai tehtailijoita, koemme suurta tunnesidettä yritystämme, työntekijöitämme, asiakkaitamme, lähiympäristöämme ja asuinpaikkaamme kohtaan.

Yrittäjämäinen omistajuus ja siihen olennaisesti liittyvä vastuullisuus on jotain mitä yhteiskunnassa soisi näkevän ja arvostettavan huomattavasti nykyistä laajemminkin. Me yrittäjät odotamme, että julkisista varoista ja yhteisestä omaisuudestamme vastaavat päättäjät kantavat vastuunsa maamme kilpailu-, uusiutumis- ja menestymiskyvystä. Aivan niin kuin me yrittäjät kannamme omistajina vastuun oman yrityksemme toiminnasta. Yhteiskunta tarvitsee vastuullista omistajuutta myös päättäjiltään.

Suomi tarvitsee uusiutumista ja omistajuutta. Suomi tarvitsee menestyvää yrittäjyyttä.

Arvoisat yrittäjät

Tämän illan aikana pääsemme juhlistamaan yrittäjyyttä ja nostamaan kohta jaettavien valtakunnallisten yrittäjäpalkintojen muodossa esille niitä upeita yrittäjätarinoita, joita tämäkin sali on pullollaan.

Valtakunnallisten yrittäjäpalkintojen merkitys saajilleen avautuu hyvin keskustellessa palkinnon aiemmin saaneiden kanssa. Poikkeuksetta saajat arvostavat valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon erityisen korkealle siksi, että se tulee toisilta yrittäjiltä – kollegoilta.

Tänä iltana pääsemme todistamaan palkintosadetta yrittäjäpäivienkin mittakaavassa poikkeuksellisen runsaasti, sillä Valtakunnallisten yrittäjäpalkintojen ja yksinyrittäjäpalkintojen lisäksi jaamme keväältä siirtyneen Vuoden nuori yrittäjä -palkinnon ja tuomme esille myös viime vuoden palkitut. Onnittelut siis jo nyt kaikille palkituille ja palkittaville.

On upeaa, että viimeinkin saamme aidosti juhlia yrittäjyyttä – yhdessä. Haluan toivottaa teidät kaikki sydämellisesti tervetulleeksi yrittäjägaalaan ja kohottaa kanssanne maljan yrittäjyydelle.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.