Avauspuhe - Keski-Suomen Yrittäjäjuhla 2018

By in , , ,
2018

Vuosi 2018 alkaa tulla päätökseensä. Henkilökohtaisesti kulunut vuosi on ollut täynnä suuria tunteita ja kokemuksia, jotka jäävät mieleen ja joista on syytä olla kiitollinen.

Tammikuussa 2018 pidin Keski-Suomen Yrittäjäjuhlassa kenties henkilökohtasimman puheeni. Yli 1200 keskisuomalaiselle yrittäjälle ja juhlavieraalle pidetty puhe oli monella tapaa itselleni tärkeä, joten uskaltaudun nyt julkaisemaan sen myös tekstimuodossa.

Keski-Suomen Yrittäjäjuhla 2018. Kuva: Tero Takalo-Eskola, Terotemedia

Puhe

Herra pääministeri, hyvät kutsuvieraat ja kumppanit, sekä ennen kaikkea kunnioitetut yrittäjäkollegat puolisoineen,

”Tottunu oleen vahvin aina kaikist,

mut nyt unelmat oli muuttunu painajaisiks.

Pelkäsin huomista, en halunnu herää

Oli hetkii kun en mistään mitään tajunnu enää.”

Näin riimittelee Cheek kappaleessaan Niille joil on paha olla.

Tämä samanlainen tunne oli eräällä yrittäjällä muutama vuosi sitten. Hän oli kumppaneidensa kanssa päätynyt tekemään päätöksen yrityksensä liiketoiminnan alas ajamisesta. Heidän yrityksensä oli ollut oman alansa yksi nopeimmista kasvajista. He olivat työllistäneet muutamassa vuodessa kymmeniä ihmisiä ja luoneet välillisesti toistasataa työpaikkaa. Kuitenkin yrityksen toiminta tyrehtyi. Syynä saattoi olla liian nopea kasvu, kokemattomuus kasvun johtamiseen tai asiakkaiden maksamattomat laskut. Joka tapauksessa päätös yrityksen toiminnan lopettamisesta oli yrittäjälle rankka. Hän joutui kyseenalaistamaan kaiken sen, missä oli luullut olevansa ammattilainen.

Tämä yrittäjä olen minä.

En kerro tätä tarinaa siksi, että kaipaisin myötätuntoa tai sääliä. Tiedostan nimittäin erittäin hyvin sen, että jos saa olla tässä tilaisuudessa täällä lavalla juuri nyt lausumassa avaussanoja, on etuoikeutettu eivätkä asiat siis ole voineet kovin huonosti mennä.

En myöskään kerro tarinaani siksi, ettei meillä mielestäni olisi syytä tai oikeutta tänään juhlia yrittäjyyttä ja yrittämisen onnistumistarinoita. Päinvastoin.

Halusin kertoa tarinani kolmesta, osin yleisempääkin merkitystä sisältävästä syystä:

Ensinnäkin. Minä olin onnekas, sillä olin tuolloin juuri tullut valituksi Jyväskylän Yrittäjien puheenjohtajaksi. Yrittäjäjärjestössä visio uudistamiselle oli kirkas ja ympärillä oleva yrittäjien yhteisö tuki ja kannusti minua eteenpäin. Juuri tällaista kannustusta yrittäjäyhteisö parhaimmillaan toisilleen tarjoaa.

Toisekseen. Tiedän, että nyt käynnistyneestä ja pitkään odotetusta talouskasvusta huolimatta tässäkin salissa on varmasti yrittäjiä jotka voivat samaistua kertomukseeni ja niihin riittämättömyyden kokemuksiin mitä yrittäjä joutuu ajoittain läpikäymään. Vahvimmillakin meistä on murtumispisteensä. Tämän vuoksi on tärkeää kuulumisten lisäksi silloin tällöin kysyä kollegayrittäjältä myös jaksamisesta.

Kolmas syy on hieman henkilökohtaisempi. Haluan näin julkisesti kiittää perhettä ja ystäviäni vuosien varrella saamastani tuesta. Suurin kiitos menee tietysti Anna-Maijalle, joka on jaksanut olla rinnallani tsemppaamassa minua eteenpäin. Anna-Maijan avulla olen myös oppinut ymmärtämään, kuinka tärkeässä roolissa puolisot ovat yrittäjän elämässä. Myös kaikki te puolisot olette juhlanne ansainneet. Kiitos teille!

Hyvä juhlaväki,

Yrittäjyyden taika on intohimossa, visiossa ja omistajuudessa. Intohimo siihen mitä yrittäjä tekee ja missä hänellä on osaamista ajaa yrittäjää eteenpäin. Visio antaa suunnan tekemiselle ja parhaimmassa tapauksessa synnyttää jotain joka muuttaa koko maailmaa tai toimialaa. Omistajuus taas tuo tekemiseen vastuullisuutta.

Erityisesti tätä omistajamaista vastuullisuutta toivoisi nähtävän yhteiskunnassa laajemminkin. Parhaillaan maan keskeisten organisaatioiden viranhaltijoita ja johtajia on tuomittuna tai epäiltynä väärinkäytöksistä ja epäasiallisesta toiminnasta. Myös rooliaan vastuullisena yhteiskunnan rakentajana korostaneen ay-liikkeen ammattiliitot uhkaavat omalla, liittojen sisäisellä pelailullaan, sulkea satamia ja vaikeuttaa vientiä, nakertaen samalla pohjaa hyvin käynnistyneeltä kasvulta. Tällainen on erittäin lyhytnäköistä, itsekästä ja vastuutonta toimintaa.

Arvoisat yrittäjyyden ystävät,

Vaikka puheen alkuosuutta onkin leimannut hetkittäinen melankolisuus, niin silti nyt jos koskaan on aihetta juhlaan. Voimme olla onnellisia siitä, että elämme viimein kasvun aikaa. Etenkin täällä Keski-Suomessa – #kasvunmaakunnassa – tunnelma ja tulevaisuuden usko ovat korkealla. Tästä tilanteesta on syytä nauttia ja tätä kehitystä tulee vaalia.

Keski-Suomen kasvu perustuu tulevaisuudessakin aktiiviselle yrittäjyydelle ja maakunnan yhteistyölle. Tästä yhteistyön kulttuurista tämäkin juhla on erinomainen esimerkki, sillä ilman yhteistyökumppaneitamme yrittäjäjuhlaa olisi mahdotonta toteuttaa.

Hyvä yleisö,

Vuosi 2018 on Keski-Suomen Yrittäjien 80-vuotisjuhlavuosi. Tämä tulee näkymään toiminnassamme vuoden varrella monin tavoin. Tänään palkitsemme ensimmäistä kertaa maakunnan vuoden yksinyrittäjän. Vuoden aikana nostamme vahvasti esille keskisuomalaisia yrittäjätarinoita. Lisäksi syksyllä juhlistamme Keski-Suomen Yrittäjiä erillisen juhlatilaisuuden muodossa. Ennen kaikkea juhlavuosi on kuitenkin täynnä yrittäjyyden ja yrittäjien eteen tehtävää työtä – siis sitä samaa työtä jota Keski-Suomen Yrittäjät on jo 80 vuoden ajan jäsenistönsä puolesta tehnyt.

Hyvät ystävät,

Jo alussa siteeraamani kappaleen kertosäkeessä Cheek toteaa:

”Nyt aurinko paistaa, horisontti siintää edessä”

Näin todellakin on.

Tervetuloa ja erinomaisen nautinnollista yrittäjyyden juhlaa meille kaikille!

Avauspuhe, Keski-Suomen Yrittäjäjuhla 20.1.2018, Petri Salminen

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.