Syksyn aikana olemme ehdokkaiden kanssa kiertäneet hieman vaihtelevalla kokoonpanolla jo seitsemässä paneelikeskustelussa. Tampereelta 4.9. aloitettu kiertue on vienyt Seinäjoelle, Jyväskylään, Imatralle, Helsinkiin, Poriin ja Savonlinnaan. Vielä tänään tiistaina 6.10. vierailemme Turussa, jonka jälkeen tenttitilaisuudet ovat näillä näkymin ohi. On siis hyvä summata keskustelujen satoa.
Ensinnäkin suuret kiitokset kaikille paneelien järjestäjille! Jokaisessa tilaisuudessa on ollut hyvä tunnelma, vaikka väkimääriä onkin jouduttu rajoittamaan. Keskustelujen teemat ovat käsitelleet hyvin laajasti niin yrittäjäjärjestön tekemää yhteiskuntavaikuttamista kuin järjestön kehittämistäkin. Onpa tilaisuuksissa myös pyritty löytämään eroavaisuuksia meistä ehdokkaista persooniamme esiin kutittelemallakin.
Vastuullista vaikuttamista ja järjestön tulevaisuutta
Vaikuttamisteemoista työmarkkinoiden uudistaminen ja nykyajan työelämän ymmärtäminen on noussut ylitse muiden. Myös yksinyrittäjien asema ja EU:n elvytyspaketin käyttökohteet ovat puhuttaneet järjestön vaikuttajia. Suomen Yrittäjien oman toiminnan kehittämisen osalta taas on toistuvasti nostettu esille kysymys, kuinka järjestö onnistuu paitsi säilyttämään nykyisiä jäseniä, mutta myös houkuttelemaan uusia yrittäjiä mukaan järjestöön.
Puheenjohtajavalinnoissa yrittäjäjärjestö päättää millaista tulevaisuutta se itselleen rakentaa. Mielestäni järjestömme tulee ymmärtää vahvasti sekä yrittäjyydessä että viestinnässä tapahtuneet muutokset. Yksinyrittäjyyden kasvu, akateeminen yrittäjyys ja kansainvälisyyden lisääntyminen ovat teemoja, jotka muokkaavat suomalaista yrittäjyyttä. Koronavuosi on siirtänyt suuren osan viestinnästä ja vaikuttamistyöstä verkkoon. Tämän vuoksi esimerkiksi sosiaalisen median osaaminen ja aktiivinen käyttö on kasvattanut merkitystään myös yrittäjäjärjestön vaikuttajatehtävissä. Näiden edellä mainittujen yrittäjyyden muutosten tunnistaminen ja modernien viestintävälineiden käyttäminen ovat mielestäni myös tulevalta puheenjohtajalta vaadittavia ominaisuuksia, koska vain tällöin Suomen Yrittäjät voi olla vahva ja jäsenistönsä näköinen yrittäjyyden puolustaja.
Selväksi on käynyt, että yrittäjäjärjestön keskeiset vaikuttajat suhtautuvat suurella vakavuudella ja huolellisella harkinnalla puheenjohtajavalintoihin. On ollut hienoa tilaisuuksissa ja tulleiden yhteydenottojen kautta huomata, että ympäri Suomen pyritään arvioimaan sitä, kuka ehdokkaista edustaa parhaimmalla tavalla suomalaista yrittäjyyttä nyt ja tulevina vuosina. Järjestön vaikuttavuus perustuu vahvaan asiaosaamiseen ja kykyyn viestiä vaikuttamisteemoja suurelle yleisölle. Samalla on kuitenkin pidetty tärkeänä, että yrittäjäjärjestön jäsenet kokevat järjestön edustavan juuri heitä, sillä jäsenmäärä ja sen kehittyminen on paitsi pohja vaikuttavuudelle, myös edellytys koko järjestön olemassaololle.
Jännittävä liittokokous luvassa
Liittokokouksen henkilövaaleissa on eri tehtäviin ehdolla erittäin osaavia ehdokkaita, joten voitaneen perustellusti olettaa valintojen olevan tiukkoja. Lopputulos on joka tapauksessa varmasti hyvä, sillä minulle on välittynyt tunne, että äänestyspäätökset tehdään järjestön etua ja suomalaisen yrittäjyyden tulevaisuutta ajatellen. Ehdokaskaartista löytyy takuulla erinomainen kombo johtamaan 2020-luvun yrittäjäjärjestöä.
Jännittävä liittokokous on varmasti Jyväskylässä 17.10. luvassa, sillä yhtään ääntä ei ole vielä annettu.